ید یکی از ریز مغذی های اساسی است . شرکت در تولید هورمون تیروئید و تأثیر این هورمونها در سلامت و اعمال حیاتی انسان از دوران جنینی، کودکی و بلوغ دلیل عمده اهمیت ید است.
کمبود ید سبب بروز اختلالات وسیعی می شود که مهمترین آنها اثر مخرب بر توانایی های ذهنی و جسمی افراد جامعه و به خصوص کودکان و نوجوانان است.
شایعترین عارضه کمبود ید به صورت گواتر بوده که با کمبود شدید یا اختلال عملکرد این غده نیز توام می شود اما بسیاری از اثرات کمبود ید در کاهش فعالیت مغزی است که ممکن است ظاهرا نمایان نباشد.
متاسفانه تبلیغات ناآگاهانه و وسیع انواع نمک دریا با عنوان نمکهای طبیعی و داشتن خواص درمانی و عدم تأثیر مصرف در بیماران دارای فشار خون بالا، بیماران قلبی، دیابتی و زنان باردار و هزار و یک خاصیت غیر واقع، غیر منطقی و غیر علمی توسط برخی افراد ناآگاه و سود جو که نمونه های آن گاها در سایت های خبری مشاهده می شود، به عنوان یک تهدید جدی برای مردم عزیز کشورمان شده است.
عوارض جبران ناپذیر عدم وجود ید از یک سو، وجود فلزات سنگین همچون سرب، کادمیوم و جیوه که باعث بروز انواع سرطان و بیماریهای کلیوی می شود و همچنین وجود گچ و شن و ماسه به عنوان یک ناخالصی غیر محلول در نمک های معرفی شده به عنوان نمکهای طبیعی، باعث گمراهی مردم شده و مصرف آن تهدید جدی برای سلامت مردم کشور است.
در هنگام خرید نمک به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
1. بسته بندی نمک باید سالم و جنس آن باید به گونه ای باشد که نور از آن گذر نکند.
2. حتما روی بسته ی نمک قید شده باشد : نمکِ یددارِ تصفیه شده – تبلور مجدد
3. روی بسته بندی، علامت استاندارد کالا داشته باشد.
4. شماره ی ثبت، پروانه ی بهره برداری و تاریخ تولید و انقضا داشته باشد.
همچنین به منظور حفظ کیفیت نمک یددار لازم است، نمک مصرفی خانواده را در ظروف تیره و دربسته به دور از نور، حرارت و رطوبت نگهداری کنید. بهتر است که نمک غذا را در ده دقیقه آخر پخت به آن اضافه کنید.
چگونه این گونه نمک ها را می توان تشخیص داد؟
1. این نمک ها فاقد پوشش مناسب هستند. پوشش این نمک ها از پلاستیک شفاف که نور را عبور می دهد تهیه شده است.
2. دارای مشخصات بهداشتی شامل پروانه ی ساخت، بهداشت، تاریخ مصرف و انقضا نیستند. مهر استاندارد ندارند.
3. موقع حل شدن دارای ناخالصی هستند.