معرفی قصرشیرین

رژیم عراق به سرکردگی آمریکای جهانخوار در روز 31 شهریور 1359 در حالی که بیش از یکسال و نیم از پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) نگذشته بود ، قرارداد صلح 1975 میلادی الجزایر را زیر پا گذاشت و با آمادگی کامل نظامی ، حمله گسترده خود را به مرزهای غربی کشورمان آغاز نمود . آمریکا و دیگر قدرتهای دست نشانده او تصور میکردند میتوان جمهوری اسلامی را هنوز  از توان نظامی بالائی برخوردار نیست در همان ابتدای کار  از بین برد ، اما علیرغم این تصورات پوچ و با وجود مشکلات عدیده داخلی که پس از هر انقلاب گریبانگیر کشورها میشود ، خوشبختانه با شمول الطاف الهی و درایت و هوشیاری رهبر کبیر انقلاب چنان مقدر گردید  که ملت مسلمان ایران از همان ابتدای جنگ تحمیلی برای دفاع از ارزشهای اسلامی به ندای پیر و مرشدشان لبیک گفته و با قلبی سرشار از عشق به خداوند و با اراده ای پولادین عزم خود را برای نابودی دشمن تجاوزگر جزم نموده و به سوی جبه ها شتافتند . اگر چه در جریان تجاوز ناجوانمردانه دشمن به خاک پاک میهن اسلامیمان سبب شد تا شهرستان قصرشیرین بطور 100% تخریب گردد .

موقعیت جغرافیائی و اقلیمی :

شهرستان قصرشیرین در غربی ترین نقطه  استان و در 21 کیلومتری مرز ایران و عراق ، در کنار رودخانه الوند (حلوان ) و در 45 درجه و 36 دقیقه طول شرقی و 34  درجه و 32 دقیقه عرض جغرافیائی قرار دارد . این شهرستان 1918 کیلومتر مربع مساحت داشته و با ارتفاع 376 متر از دریا و در فاصله 180 کیلومتری شهرستان کرمانشاه قرار گرفته است و دارای آب و هوای گرم و خشک میباشد .

حداقل دمای هوای این شهرستان 6- و حداکثر آن 50+ درجه سانتیگراد است و متوسط میزان بارندگی آن به 450 – 400 میلیمتر میرسد .

قصرشیرین از شمال با شهرستان جوانرود (اورامانات ) ، از شرق به سرپل ذهاب ، از جنوب به ایلام و از غرب به کشور عراق محدود میگردد .

این شهرستان با مرکزیت قصرشیرین شامل دو بخش است :

1-   بخش مرکزی با مرکزیت قصرشیرین

2-   بخش سومار با مرکزیت قلعه سومار و دارای چهار دهستان الوند ، فتح آباد ، نصرآباد و سومار .

براساس آخرین سرشماری در سال 87 – 86 جمعیت شهرستان حدود 25000 بوده که دوسوم آن شهری و مابقی روستائی میباشند .

مردم قصرشیرین دارای زبان کردی و پیرو  دین مبین اسلام میباشند و خونگرمی ،میهمان نوازی ، صداقت و تدین همواره از صفات بارز مردم این دیار بوده است و مردم این شهرستان از اولین روزهای شروع جنگ تحمیلی و نیز در طول هشت سال دفاع مقدس رنجها و مشقات زیادی را متحمل شده اند . این دیار همه ساله میزبان زوار عتبات عالیات ، شرکت کنندگان در دعای معنوی عرفه و کاروانهای راهیان نور میباشد . این شهرستان بواسطه گرمسیری بودن خود همواره زودتر از مناطق دیگر میوه هائی چون پرتغال ، لیموشیرین ، نارنج ، انگور یاقوتی و انواع رطب را روانه بازار نموده و نیز زودتر از سایر مناطق استان سرسبزی و طراوت بهار را به خود می بیند نخلستانهای همیشه سرفراز این شهر نیز در همه فصول سال تماشائی است . از جاذبه های تاریخی این شهر میتوان چهار قاپی ، کاخ ساسانی ، حوش کوری ، نهر شاهگدار ، کاروانسرای شاه عباسی و آثار جنگ تحمیلی را نام برد .

نام قدیم قصرشیرین دستجرد یا دستگرد بوده و یونانی ها آنرا آرت میتا گفته اند (آرت به زبان لاتین به معنی معماری است ) در این دو نام یگانگی ، الفاظ میتان و ماد مشهود است و دستگرد یکی از قصور سلطنتی خسرو پرویز بوده است .

جغرافی دانان معتقدند که در دوره هخامنشی نیز در این محل بخشهای آبادی وجود داشته که بنامهای کاله یا اکرای پل (سرپل ذهاب ) ، کادینا (کرند ) و ... معروف بوده اند .

آورده اند که شش فرسخ پس از خانقین ، ایوان بزرگ و باشکوه از گچ و آجر با حجره هائی که به یکدیگر راه دارند وجود دارد که در جلوی آن صفه ای است از سنگ مرمر و لبریز است از داستان فرهاد دلداده شیرین  ... و خسرو این کاخ را برای گذران شیر ین در فصل ز زمستان ساخته است .

قصرشیرین